Wat is de Postkamer?

Een communicatieproject voor kinderen op azc Rotterdam

De Postkamer is een kunstzinnig communicatieproject voor kinderen van 8 – 12 jaar op azc Rotterdam, bestaande uit 24 workshops.

De workshops van De Postkamer worden afwisselend gegeven door een beeldend kunstenaar en een taalexpert. De kinderen gaan een eigen brievenbus maken, schrijf- en taal spelletjes doen, communiceren zonder woorden, een kort verhaal schrijven en dat illustreren, brieven schrijven aan (en ontvangen van) kinderen van een basisschool aan de andere kant van de stad (De Margriet in de wijk Blijdorp), samen bloggen met kinderen van deze basisschool, foto’s maken voor de blog, zelf enveloppen en stempels maken, luchtpost maken (met heliumballonnen), flessenpost verzenden en tot slot zijn er 4 workshops animatie, samen met de kinderen van de basisschool De Margriet. De Postkamer start in september 2018 en duurt tot april 2018.

De Postkamerblog

Workshops

Op een speelse manier komen diverse communicatieve en creatieve vaardigheden aan bod. Zowel het taalgevoel wordt gestimuleerd, als ook de fantasie. Kinderen leren dat je dingen kunt vertellen met woorden en op een andere manier overbrengen. De workshops zijn visueel, manueel, contactueel, auditief en fysiek. De workshops vinden iedere dinsdag van 15.30 – 17.30 uur plaats. Een workshop duurt 2 uur.

Doel

Doel van De Postkamer is het verbreden van de communicatieve vaardigheden van de kinderen. We willen hen leren dat er heel veel verschillende manieren zijn om te communiceren en informatie (vragen, verhalen, nieuws, emoties) uit te wisselen. De Nederlandse taal is daarbij bijzaak.
We willen dat de kinderen leren zich op een creatieve en positieve manier te uiten.

We willen het zelfvertrouwen van de kinderen vergroten door ze hun eigen talenten te laten ontdekken, door ze positieve feedback te geven en hen trots te laten zijn op de eindresultaten.

We willen dat de kinderen een artistiek proces doorlopen, van een idee of concept naar een eindproduct. We willen hen laten kennismaken met diverse creatieve materialen en mogelijkheden en, zo mogelijk, ze een eigen stijl laten ontwikkelen. We willen dat de kinderen kennismaken met Nederlandse kinderen en samen plezier maken. Met De Postkamer wil de Vrolijkheid er voor zorgen dat kinderen even los komen van hun onzekere situatie en kunnen focussen op het maken van iets moois en iets waaraan ze plezier beleven.

Last but not least: we willen dat deze kinderen gezien worden! Dat er aandacht is voor hun verhaal, dat mensen weten dat er achter ‘asielzoekers’ hele leuke, lieve, grappige en intelligente kinderen schuilgaan. Dat gaat het beste door hen iets (moois, positiefs) te laten maken en dat te laten zien. Bij De Postkamer zijn dat brieven, verhalen, een blog met tekst en foto’s, Facebook-berichten en animatiefilmpjes.